Paměťová karta – co to je, typy, výhody, nevýhody?

pametova sd karta 16 gb perfect cards opava
paměťová SD karta 16 GB

CO TO JE?

Paměťová karta je zařízení, které slouží k ukládání dat. Jedná se o malou plastovou kartu (disk) s kovovými kontakty, který se vkládá do různých elektronických zařízení, jako jsou například fotoaparáty, mobilní telefony, tablety, notebooky, herní konzole a další. Paměťová karta je oblíbená pro svou snadnou přenositelnost a schopnost uchovat off-line velké množství dat na malém místě.

VÝHODY:

Malé rozměry – Je poměrně malá a lehká, což z ní činí ideální volbu pro ukládání dat na cesty. Snadno se dá vzít s sebou do kapsy, peněženky nebo do batohu.

Velká kapacita – Moderní paměťové karty mají velkou paměťovou kapacitu, tedy umožňují ukládat velké množství fotografií, videí a dalších dat. Současná kapacita se pohybuje od 2 GB do 2 TB.

Rychlost – Ty nejnovější jsou vybaveny ultra rychlým čtením a zápisem. To je velmi užitečná vlastnost, pokud pracujete s velkým množstvím dat.

Bezpečnost – Jsou odolné proti vodě, nárazům a vibracím, což umožňuje bezpečné ukládání dat, i když jsou vystaveny nepříznivým podmínkám.

NEVÝHODY:

Omezená životnost – Každá paměťová karta má svůj omezený počet zápisů a mazání, takže po určité době používání se mohou stát některá data nečitelná nebo karta kompletně selže.

Riziko ztráty dat – Jakékoli datové úložiště je náchylné ke ztrátě dat v důsledku fyzického poškození, neúmyslného smazání nebo počítačových virů.

Nekompatibilita (vzájemná neslučitelnost) – Některá starší nebo naopak nejnovější zařízení nemusí podporovat buď danou verzi paměťové karty, nebo nepodporují paměťovou kartu jako takovou. Současný trend bezkontaktního datového přenosu se stává čím dál více populární, ačkoliv přenosová rychlost zatím ani zdaleka nedosahuje možností kontaktního datového přenosu.

TYPY PAMĚŤOVÝCH KARET:

SD KARTA

pametova sd karta 512 gb perfect cards opava
paměťová SD karta 512 GB

SD karta (Secure Digital card) je to nejrozšířenější typ flashové paměťové karty používaný pro záznam digitálních dat. SD karta existuje v těchto provedeních:

  • SD – první generace SD karet s kapacitou do 2 GB. Dnes se již nevyrábí.
  • SDHC – kapacita až 32 GB. Vhodné pro standardní fotoaparáty. Starší zařízení nemusí být s tímto typem karty kompatibilní.
  • SDXC – nejnovější generace, která nabízí kapacitu od 32 GB do 2 TB a také vyšší přenosovou rychlost. Jsou tak ideální pro profesionální tvorbu, video nebo jakýkoliv žánr náročný na zápis. Stejně jako u SDHC je nutné si ověřit, zda je vaše zařízení s touto generací karet kompatibilní.

MICRO SD KARTA

pametova micro sd karta 512 gb perfect cards opava
paměťová micro SD karta 512 GB

Micro SD karta (Micro Secure Digital card) pracuje na stejném principu jako SD karta, jen je rozměrově menší. Nejčastěji se používá do mobilních zařízení, tabletů, dronů apod. a existuje také ve 3 provedeních se stejnými vlastnostmi jako u SD karty:

  • Micro SD – kapacita do 2 GB
  • Micro SDHC – kapacita do 32 GB
  • Micro SDXC – kapacita do 2 TB

XQD KARTA

pametova xqd karta 240 gb perfect cards opava
paměťová xqd karta 240 GB

XQD karta je specifický formát flashové paměťové karty XQD, který nabízí mimořádnou fyzickou odolnost, vysokou přenosovou rychlost vhodnou pro kvalitní fotoaparáty nebo kamery.

CFEXPRESS KARTA

pametova cfexpress karta 256 gb perfect cards opava
paměťová cfexpress karta 256 GB

CFexpress karta je zatím nejmodernější formát flashové paměťové karty, který se využívá v profesionálních nahrávacích zařízeních, fotoaparátech atd. Poskytuje vynikající odolnost, velkou paměťovou kapacitu a dosahuje ultra vysoké rychlostí (v jednotkách GB/s).

CF KARTA

pametova cf karta 256 gb perfect cards opava
paměťová cfexpress karta 256 GB

CF karta (Compact Flash card) je starší formát flashové paměťové karty, která značně fyzicky odolná a přičemž pracuje rychlostí až 160 MB/s. Díky své odolnosti si je používaná především v profesionálních fotoaparátech a kamerách.

CFAST KARTA

pametova cfast karta 32 gb perfect cards opava
paměťová CFast karta 32 GB

CFast karta (Compact Fast card) je novější provedení typu CF. Rozměrově víceméně stejná, ovšem s násobnou kapacitou (až do 1 TB) a rychlostí (do 530 MB/s).

NEJVĚTŠÍ PRODEJCI PAMĚŤOVÝCH KARET

HEUREKA-logo

HEUREKA

https://pametove-karty.heureka.cz/

Alza

https://www.alza.cz/pametove-karty/18843034.htm

kasa logo

KASA.CZ

https://www.kasa.cz/pametove-karty/pametove-karty/

datart logo

Datart

https://www.datart.cz/prislusenstvi-pametove-karty.html

czc logo

CZC.CZ

https://www.czc.cz/pametove-karty/produkty

tsbohemia

T.S.BOHEMIA

https://www.tsbohemia.cz/elektronika-mobily-chytre-hodinky-a-tablety-pametove-karty_c5658.html

elektro world logo

ELECTRO WORLD

https://www.electroworld.cz/pametove-karty

mall logo

MALL.CZ

https://www.mall.cz/pametove-karty

okay-logo

OKAY

https://www.okay.cz/collections/pametove-karty-13

Výhody plastových karet jako vstupenek na akce

Scéna postpandemických akcí a událostí vypadá živě a akčně. Lidé všech věkových kategorií využívají možnost navštěvovat festivaly, řemeslné trhy, výstavy a místní slavnosti. Všude vznikají festivaly jídla a hudební akce pod širým nebem. Navíc trh obchodních konferencí začíná lákat osoby s rozhodovací pravomocí, ale i běžné zaměstnance zpět k osobní účasti.

Čtěte více »
Kouzlo reklamních kartiček

Asi už jste také nějakou dostali, možná jich máte podobně jako spousta dalších, méně pořádných jedinců po celém světě, plnou tašku či peněženku. Ano, mluví se zde o reklamních kartičkách.

Čtěte více »