Platební karta – pomocník v moderním světě, nebo nástroj totality?

Pamatujete si ještě na chvíli, kdy jste se stali držiteli své první platební karty? Cítili jste se svobodnější, či snad důležitější, než před tím? Někteří možná ano, jiní ne. Každopádně někteří z nás, kteří dříve měli radost z toho, že již nemusí myslet na to, jestli mají dostatečný obnos v peněžence nebo drobné, si dnes uvědomují i stinné stránky této nenápadné, ač velmi lákavé platební karty jako platební metody.

Svoboda zdá se býti čím dál více ceněnou hodnotou a některé cesty vypadající, že vedou ke svobodě, mají možná zcela jiný záměr. Anebo že by to v případě platební karty na počátku tak nebylo a chopili se příležitosti, jak tomu mnohdy bývá, mocní, kteří určují vnější pravidla na této zemi? Odpovědi na takové otázky si už musí zodpovídat každý sám.

Je pravdou, že bezhotovostní platební styk má daleko větší možnosti kontroly, než je platba v hotovosti. Vaše banka má o vás přehled, mnohdy lepší, než máte o sobě vy sami. Ruku na srdce, kdo z nás si analyticky vyhodnocuje, proč, kdy, kde a co nakupuje, což jsou ovšem velmi cenné informace, se kterými může vaše banka či jiná finanční instituce nakládat.

Ohrožena je však i kontrola nad hotovostí. Ve spojitosti s největšími bankami se již dnes hovoří o tom, že pokládá-li banka výběr hotovosti za podezřelý, nárokuje si znát informace o tom, jak bude s hotovostí nakládáno a při vkladu hotovosti si již některé banky tyto informace od vkladatele také vyžadují. A aby toho nebylo málo, tak existence hotovosti, tedy fyzických peněz se zdá být ohrožena také. Náznaky „temné budoucnosti“ je možné spatřit třeba ve Skandinávii, kde se v některých oblastech již platí jen pomocí platební plastové karty či bezhotovostně. Mnohé státy včetně České republiky tak začaly přemýšlet o právu na hotovost, které by bylo zakotveno přímo v ústavě.

Některé věci asi raději nevědět a možná i vy si říkáte, jak dobrá byla před časem vaše volba, když jste se rozhodli požádat o účet a platební kartu některou z malých bank. Pořád žije v naší společnosti spoustu lidí, kteří umí rozpoznat nástroje totality. Lidská společnost asi musí občas projít nějakou zásadnější zkušeností, a tak se není čemu divit, že se v dnešní době čím dál více lidí, uvědomujících si závažná rizika, která by mohla ohrozit jejich svobodu, navrací k přirozenosti. V oblasti platebního styku je to návrat k platbám v hotovosti.

Nezapomínejme, že závisí pouze na nás, zda a které služby využijeme a kterou cestou se vydáme.