Revoluce čipových karet přichází do Spojených Států

Zatímco v Evropě, Asii a Latinské Americe se plastové čipové karty používají jako běžný způsob platby již řadu let, ve Spojených Státech si tyto “chytré karty” musí své místo teprve vydobýt.

Potřeba nahrazení magnetických plastových karet je stále naléhavější, a to zejména v souvislosti s nedávným případem rozsáhlého zneužití elektronických dat, které postihlo přibližně 40 milionů majitelů debetních a kreditních karet. Podle neziskové společnosti Online Trust Alliance, která se zabývá monitorováním elektronické informační kriminality, přinesl minulý rok nejhorší výsledky v historii, kdy bylo zneužito více než 740 milionů spotřebitelských údajů. Tyto údaje se týkaly jmen zákazníků, čísel debetních a kreditních karet, dat ukončení platnosti karet, osobních identifikačních čísel (PIN) a kódů na magnetických páskách plastových karet.

čipová karta

Čipové karty

Plastové karty vybavené čipem, které jsou každodenně používány k platebním transakcím v 80 zemích světa, tedy kromě Spojených Států, představují ve srovnání s běžnými plastovými kartami s magnetickou páskou mnohem bezpečnější alternativu. Informace týkající se účtu jsou zakódovány způsobem, který lze jen velmi těžko padělat či duplikovat. Tyto plastové karty jsou rovněž známy jako EMV karty; Europay, MasterCard a Visa jsou totiž dodavateli, kteří zavedli normy technologie chip-and-PIN. Přitom z celkového množství EMV karet, které jsou celosvětově v oběhu, pouze 1% pochází z peněženek Američanů.

V této souvislosti MasterCard a Visa vyzývají výrobce plastových karet, obchodníky a banky, aby zahájili spolupráci vedoucí k omezení finančních škod způsobených ztrátou, zcizením či paděláním karet. Některé americké státy také prověřují možnosti přijetí nových zákonů, které by urychlily zavedení technologie chip-and-PIN při výrobě plastových karet. Vzhledem k rychle narůstajícímu počtu a rozsahu tzv. kyber zločinů, je náhrada magnetických karet mikročipy nevyhnutelná.

Důvodem, proč Spojené Státy zaostávají za zbytkem světa v zabezpečení svého platebního systému debetních a kreditních karet, je nepochybně velikost amerického trhu. Hlavní překážkou odrazující americké obchodníky od zavedení nových čtecích zařízení v prodejnách jsou ohromné náklady dosahující miliard dolarů. Avšak právě díky tomuto otálení se americké firmy stávají snadnou obětí stále důmyslnějších kyber útoků. Proto se mnoho společností, v zájmu předcházení dalších finančních ztrát, znovu začíná zabývat otázkou investice do mikročipových čtecích zařízení.

Proč jsou tedy čipové karty bezpečnější než karty s magnetickým proužkem? Odpověď je ukryta v jejich schopnosti kódovat údaje individuálně pro každou jednotlivou transakci. Plastové karty s magnetickou páskou používají pouze jedno číslo, které se stále opakuje. Proto jsou EMV karty řešením v boji s podvodnými transakcemi v místech prodeje.

Historie a budoucnost platební karty

Platební karta je již dnes v civilizovaném světě nezbytnou součástí každého člověka. Předchůdkyní platební plastové karty byla karta papírová, kterou na trh přivedla americká letecká společnost Western Union Telegraph Company na začátku minulého století.

Čtěte více »