Kreditní a debetní karta

Kreditní a debetní karta patří z pohledu historie mezi nejstarší typy plastových karet. Kreditní karta a debetní karta jsou dva různé typy platebních karet, které se zásadně liší v tom, jakým způsobem nakládají s financemi držitele karty.

Debetní karta

  • Je přímým propojením s bankovním účtem, ke kterému byla karta bankou vydána. Držiteli umožňuje bezhotovostně platit za zboží a služby penězi, které má na svém účtu.
  • Pokud uživatel nemá na svém účtu dostatek peněz, transakce je s největší pravděpodobností zamítnuta.
  • Vhodná pro výběr hotovosti z bankomatu pro své minimální poplatky, zvlášt pokud jde o bankomat stejné banky, která kartu vydala.
  • Debetní karta zpravidla neposkytuje žádné výhody jako například bonusové body nebo cashback.

Kreditní karta

  • Držitel kreditní karty obdrží od vydavatele karty kreditní (úvěrový) limit, což je maximální částka, kterou může uživatel utratit na dluh.
  • Pokud držitel karty čerpá peníze z úvěrového limitu, vydavatel mu za tuto částku účtuje úroky a za pozdní platby většinou vysoké poplatky (penále).
  • Nevhodná pro výběr hotovosti z bankomatu kvůli vysokým poplatkům.
  • Kreditní karta poskytuje jeho držiteli často různé výhody jako např. bezúročný úvěrový limit po určitou omezenou dobu, bonusové body, cashback, pojištění a jiné.

Základní rozdíl mezi debetní a kreditní kartou je tedy ten, že debetní karta čerpá existující finance z účtu jeho majitele, zatímco kreditní karta poskytuje uživateli kreditní limit, umožňuje mu nakupovat na dluh a splácet později.

S kreditní kartou raději nevybírejte z bankomatu

S kreditní kartou si dejte především pozor na výběr peněz z bankomatu. Ano, dá se pro tento účel použít stejně jako karta debetní, ovšem připravte se na dosti vysoký poplatek i při výběru nízké částky. Většinou činí kolem 100 Kč i více, což opravdu není málo. Navíc, jakmile si takto peníze v hotovosti vyberete, půjčujete si je od banky, tedy začíná běžet úrok a lhůta do řádné splátky.

COOP karta – body, benefity, registrace, aktivace, ztráta

Zákaznická COOP Dobrá karta je součástí COOP věrnostního programu, který je dostupný v některých družstvech a jednotách COOP v celé České republice. Základní princip programu Dobrá karta se v zásadě neliší od konkurence a spočívá v tom, že jako zákazníci jste odměňováni body za vaše nákupy.

Čtěte více »