Potisk plastových karet a typy karet s potiskem

Plastové karty mohou být opatřeny různými potisky, které představují grafické prvky, ale také třeba speciální povrchové úpravy. Jak probíhá potisk plastových karet a jaké kreace karet mohou takovými metodami vznikat se hned dozvíte.

Výroba

Výroba plastových karet spočívá ve spojování více vrstev plastového materiálu, za působení určitých teplot a tlaků, rovněž se může jednat o metodu vstřikování, hlavním materiálem je pak polyvynilchlorid- PVC, případně PET, ABS či PC plast. Potisk může být realizován na různě silné karty a existují také rozličné velikosti.

Tisk

Při potisku plastových karet se využívá moderní metoda ofsetového tisku, tedy tisku z plochy. Místa s tiskem a bez tisku se v tomto případě nachází ve stejné výšce, další charakteristikou je to, že jednotlivé mastné tiskové barvy se navzájem odpuzují. Ofsetový tisk využívá speciální válec, na který se nanáší barva a následně je obraz přenášen na plast.

karta stoklasa

Typy karet s potiskem

Uveďme si typy plastových karet s potiskem, které patří k nejvíce využívaným, nejprve se zaměřme na jejich grafickou a barevnou podobu.

  • Nepotištěné karty
    Najdou si své využití například při různých reklamních a propagačních akcích ke vstupům a identifikaci osob, může se jednat o menší i větší formy, často pouze s textovým potiskem.
  • Potištěné karty
    Za velmi dobrou cenu můžete získat designově zajímavé karty pro členy klubu nebo okruh zákazníků.
  • Metalické karty
    Výroba věrnostních karet i jiných typů pomocí metalických barev či podkladů je velmi zajímavá a efektivní. Metalické plastové karty mohou být opatřeny různými stupni barevnosti kovů, od měděné, přes stříbrnou, až po zlatou či platinovou, doslova tak volají po tom, aby byly darovány VIP osobám.